Tulosta

Vorschmack

Vorschmack

Suomen Marsalkka Mannerheim oli tunnetusti hyvän ruoan ystävä. Vieraillessaan Varsovassa 1900-luvun alussa Mannerheim ihastui silli-lihamuhennos vorschmackin ainutlaatuiseen makuun niin, että toi silliherkkujen aatelisen reseptin mukanaan Suomeen. Resepti pääsi ahkeraan käyttöön Mannerheimin pitkäaikaisen keittäjättären Ida Lehtisen keittiössä. Vorschmack oli nimittäin Marsalkan ehdottomia lempiruokia, jolla hänet kuulemma sai houkuteltua ruokapöytään melkein mihin vuorokaudenaikaan tahansa.

Tarinan mukaan Mannerheim tarjosi reseptiä hotelli Kämpin ravintolaan, mutta siellä ruoasta ei innostuttu. Mannerheim vei ideansa ravintola Savoyhin, jonka suosikkiannoksiin vorschmack kuuluu vielä tänä päivänäkin.

Vorschmackin tarkkaa syntyhistoriaa tai kotimaata ei tiedetä, mutta samantyyppistä todella pitkään haudutettua (jopa vuorokausi) ruokalajia on valmistettu mm. Venäjällä, Puolassa, Itävallassa ja Saksassa. Nimensä tämän Mannerheimin suosikkiherkun, vorschmackin arvellaan saaneen Saksan kielen eturuokaa tarkoittavasta sanasta.

Vorschmack tarjotaan perinteisesti uuniperunoiden tai perunamuusin, suolakurkkujen, punajuuren ja smetanan kera. Alkuun sopii Marskin ryyppy. Ruokajuomaksi suosittelemme huurteisen kylmää Marsalkka vaaleaa olutta tai täyteläistä punaviiniä.

Maittavan aterian päätteeksi Mannerheimin seurueella oli tapana vetäytyä seurusteluhuoneeseen nauttimaan hyvästä sikarista ja konjakista.

Mannerheim ja ruoka: Mannerheim ja ruoka

Kirjasuositus Mannerheimin pöydässä: Mannerheimin pöydässä
 


Näytä yhdellä sivulla
Lajitteluperuste:
*
Hinnat, joihin sisältyy ALV 14%. Toimitustiedot